streda 10. júla 2013

Mladomanželské pôžičky

Banky v boji o mladomanželov začali znižovať úroky


Zvýhodnené mladomanželské pôžičky spustili dve banky - Všeobecná úverová banka a Prima banka. Sľubujú úroky
už od 4,6 percenta. Ďalšie dve banky sa chcú pridať do budúceho mesiaca.Dotovanú pôžičku môžu manželia zatiaľ získať v dvoch bankách.Ostatní konkurenti čakajú a do mladomanželských pôžičiek sa nehrnú. Výhodné úvery pre mladých, ktoré premiér Robert Fico a jeho vláda sľubujú už dva roky, tak začali fungovať až deň pred voľbami.
Mladé páry, ktoré tesne po svadbe požiadajú o takúto pôžičku, získajú výhodu - z úrokov sa im odpustí 4,5 percenta. Štát zaplatí tri percentá a 1,5 percenta odpustí samotná banka. Priemerný úrok na spotrebiteľských pôžičkách je v súčasnosti 12 až 13 percent, po zvýhodnení by tak mali byť pôžičky pre ľudí po svadbe úročené 7,5 až 8,5 percenta.

Mladomanželské pôžičky

  • ani jeden z manželov nemôže byť starší ako 35 rokov, manželstvo musí trvať najviac dva roky
  • mesačný príjem manželov spolu nesmie presiahnuť 2.114 €
  • maximálna výška úveru je 10.000 €
  • zvýhodnenie predstavuje zníženie úroku o 4,5 %
Banky tvrdia, že to bude menej. "Po odpočítaní štátneho príspevku by sa úroky mohli pohybovať už od 4,1 percenta," uviedol Michal Fúrik, hovorca Dexia banky. Či to platí aj pre mladých s nízkymi platmi, banky však nechcú spresniť. Najvýhodnejší úrok tak bude zrejme len pre lepšie zarábajúcich. Žiadatelia s nízkymi platmi - napríklad okolo 800 eur v čistom, musia rátať s vyšším úrokom. "Presné platové podmienky na dosiahnutie najnižšieho úročenia je neverejná informácia," doplnil Fúrik. Podobne VÚB sľubuje úroky od 5,4 percenta. "Úrok závisí napríklad od vzdelania, zamestnania, pracovnej pozície, výdavkov na domácnosť, počtu detí a tak ďalej. Nejde však o veľké rozdiely. Napríklad úrok 6,4 percenta dostanú mladomanželia s príjmom 1.100 eur, ale aj takí, čo zarábajú dvetisíc eur," doplnila Alena Walterová, hovorkyňa Všeobecnej úverovej banky. Mladí do 35 rokov si tak môžu požičať najviac 10-tisíc eur. Mesačne ušetria niekoľko eur na splátkach. Ak by šlo o najvyššiu mužnú sumu na sedem rokov, mesačná splátka predstavuje okolo 153 eur. Je to o 23 eur menej ako pri úveroch bez podpory. Za celú dobu splácania však manželia ušetria až 1.932 eur.


Čím lákajú banky mladomanželov

VÚB Dexia ČSOB
spustenie od 11. júna od 11. júna od júla
úroky 5,4 - 12,4 % od 4,1 % 6,4 - 12,4 %
vek žiadateľa 25 klient (23 neklient) 18 - 35 18 - 35
pôžička 490 - 10 000 € 700 - 10 000 € 600 -10 000 €
trvanie v rokoch 1 - 7 1 - 5 1 - 10
poplatky 2 % zo sumy (min. 33 €) + účet 1,80 € mesačne 2 % zo sumy

Banky chcú pri získavaní priazne mladých po svadbe súperiť aj ďalšími podmienkami - napríklad lehotou splácania. Bežnéspotrebiteľské úvery sa dávajú najviac na 10 rokov. Dexia banka napríklad dáva mladomanželské úvery na päť rokov. "Podľa nás je to dostačujúca doba, kratšia lehota je výhodnejšia a ľudia preplatia menej," uviedol Fúrik. VÚB požičia najviac na sedem rokov. Výhodné pôžičky platia len pre mladomanželov zosobášených najviac dva roky, s príjmom do 2.114 eur. V prípade rozvodu sa však nárok na pôžičku stráca. Banka sa o tom však nemá ako dozvedieť, pokiaľ jej to nenahlási jeden z rozhnevaných exmanželov. Pôžičky by mohlo využiť približne 50-tisíc párov. Celkovo totiž za posledné dva roky bolo vyše 53-tisíc svadieb, odrátať však treba tých, čo nespĺňajú podmienku veku či zárobku. Práve obmedzený počet prijímateľov spôsobil, že ďalšie veľké banky ako Slovenská sporiteľňa, Poštová banka či OTP banka nevedia kedy, či vôbec budú ponúkať pôžičky mladomanželom.

Príklad: Koľko ušetria mladomanželia

Zadanie: Príjem manželov spolu je v hrubom 1 000 eur. Zoberú si pôžičku 10 000 € na päť rokov.

Dexia banka
  • Mesačne: 184,62 € (bez zvýhodnenia 205,56 € )
  • Celkovo zaplatia: 11 396,41 € (bez zvýhodnenia 12 658,26 €)
  • Ušetria celkovo: 1 261,85 €
Všeobecná úverová banka
  • Mesačne: 195,19 € (bez zvýhodnenia 217 €)
  • Celkovo zaplatia: 11 819,4 € (bez zvýhodnenia 13 123 €)
  • Ušetria celkovo: 1 304,40 €
Československá obchodná banka
  • Mesačne: 204,68 € (bez zvýhodnenia 217 €)
  • Celkovo zaplatia: 12 591 €* (bez zvýhodnenia 13 334 €)
  • Ušetria celkovo: 743 €
*V celkovej sume sú započítané aj poplatky na poskytnutie pôžičky a vedenie účtu.

Novomanželia si môžu od apríla vziať mladomanželskú pôžičku s výhodnejším úrokom. Postup je väčšinou rovnaký ako pri ostatných pôžičkách. Klient požiada banku o úver a tá rozhodne, či ho skutočne aj poskytne.

Dotované úvery pre mladé páry však nebudú mať v každej banke rovnakú podobu. Konečná verzia zákona totiž kladie na poskytovateľov úverov dôležitú podmienku – k úverom, ktoré poskytne, dá len takú dotáciu ako samotná banka.

Čiže čím viac bude ochotná z úrokov poľaviť banka, tým väčšiu dotáciu pocítia od štátu aj jej klienti. Zákon však dáva štátu rozhodnúť o výške percentuálnej úľavy z úrokovej sadzby každoročne, podľa možností štátneho rozpočtu.

Kto sa môže o mladomanželskú pôžičku uchádzať?

  • mladomanželské páry, ktoré nebudú v čase podania žiadosti zosobášené dlhšie ako dva roky
  • obaja manželia nesmú byť v tom čase starší ako 35 rokov
  • ich spoločný príjem za predchádzajúci kalendárny rok nesmie byť vyšší ako 2,6-násobok priemernej mesačnej mzdy (t. j. približne 1 440 eur)

Na čo možete pôžičku použiť?

  • z hľadiska klasifikácie sú mladomanželské úvery štandardnými spotrebnými úvermi, možno ich minúť na čokoľvek, zákon neustanovuje žiadne obmedzenia

Kedy možete výhody dotovaného úveru stratiť? 

  • pri rozvode počas jeho splácania
  • pri omeškaní so splátkami, dlhšom ako 90 dní
  • ak sa preukáže, že údaje, na základe ktorých zvýhodnený úver získali (príjem, vek), boli nepravdivé

Špecifiká mladomanželského úveru

  • úver je poskytovaný najviac do sumy 10 000 €,
  • štátny príspevok pre rok 2010 je vo výške 3 %,
  • príspevok banky je vo výške 1,5 %,
  • mladomanželský úver je bezúčelový úver, pri ktorom netreba preukazovať účel využitia požičaných peňazí,
  • výška štátneho príspevku pre mladomanželov sa nemôže zmeniť počas celej lehoty splatnosti mladomanželského úveru,
  • nárok na štátny príspevok pre mladomanželov si mladomanželia uplatňujú prostredníctvom banky,
  • štátny príspevok sa poskytuje len na jednu zmluvu o mladomanželskom úvere.
Nárok na štátny príspevok zaniká v prípade, ak sa manželia počas trvania úveru rozvedú, ak prevedú záväzok z mladomanželského úveru na inú osobu s výnimkou im blízkej osoby alebo ak predložili pri uzatváraní zmluvy o mladomanželskom úvere nepravdivé údaje o výške priemerného mesačného príjmu či o veku.

Výhodné mladomanželské pôžičky totiž chystá štát len pre mladých manželov, pričom ani jeden nemôže byť starší ako 35 rokov. Žiadatelia zároveň nesmú čerpať dotovanú hypotéku a ich spoločný príjem nemôže prekročiť 2,6-násobok priemernej mesačnej hrubej mzdy na Slovensku. Ak by sa posudzovala priemerná mzda za prvý štvrťrok 2009, na zvýhodnenú pôžičku by mali nárok manželia so zárobkom nižším ako 1 847 eur v hrubom (55 648 korún).

Ak splnia všetky podmienky, požičať si budú môcť najviac 10-tisíc eur (300-tisíc korún). Nemusia pritom preukazovať, na čo peniaze použijú. Ministerstvo financií zatiaľ navrhuje, aby sa na štátnu bonifikáciu skladal štát aj banky. Štát by uhrádzal úrok vo výške troch percent a banka by povinne prispela znížením 1,5 percenta. Výška zvýhodnenia by sa mala každý rok upravovať v štátnom rozpočte, ale po priznaní by platili nezmenené pravidlá až do konca splácania.

Náčrt fungovania mladomanželských pôžičiek je v koncepcii ministerstva financií o hospodárskom raste, a zatiaľ čaká na schválenie vládou. Podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála by podobu návrhu zákona mohli dostať už do mesiaca. "Pracujeme na tom a zároveň analyzujeme, aký by to malo dosah na výdavky štátneho rozpočtu," dodal Šmál.

Ministerstvo uvádza, že ak by navrhnuté prešlo, na mladomanželské pôžičky bude musieť štátna kasa na budúci rok nájsť 7,34 milióna eur (220 miliónov korún), v roku 2012 si však podpora vyžiada vyše 2,5-krát viac. Podľa informácií Pravdy banky s poskytovaním zvýhodnených spotrebných úverov pre mladomanželov od  budúceho roka počítajú.

(Zdroj - Pravda.sk, Branislav Toma, 13.6.2010)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára