štvrtok 25. júla 2013

Bankové a nebankové pôžičky

Bankový sektor prešiel v posledných rokoch zásadnými premenami. Inštitúcie neustále znižujú množstvo úverových limitov, sprísňujú podmienky na získanie určitých typov spotrebiteľských úverov.
Nedostupnosť bankových pôžičiek tak  otvorila dvere spoločnostiam, ktoré ponúkajú nebankové pôžičky. Ich kritéria na poskytnutie pôžičky sú tak nízke, že ich dostane aj nezamestný, alebo mamička na materskej. Daňou za dostupnosť je vyššia úroková sadzba, často je úrok zahrnutý v poplatku  za vybavenie pôžičky.

Pre ľudí je však nebanková pôžička často jedinou alternatívou ako vyriešiť dočasne svoju  finančnú situáciu. Získať pôžičku od nebankovky je pomerne jednoduché, stačí vyplniť formulár na internete, odoslať sms, alebo nadiktovať údaje do telefónu. Máloktorý klient nebankovky si však plne uvedomuje riziká, ktoré mu takáto pôžička prináša. Neschopnosť splácať pôžičku vedie  k ďaľšiemu zadlžovaniu s efektom dlhovej špirály.

Výber správneho typu pôžičky si treba premyslieť skôr ako o pôžičkupožiadame. Častou príčinou zlyhania   splácania záväzkov je  práve v podcenení  rizík a voľba nesprávneho typu pôžičky.
Najčastejšie sa stretneme s výrazmi  ako spotrebný úver, kontokorentný úver,rýchla pôžičkasms pôžičkahypoúver, alebo pôžička bez ručitela a ďalšie… Všetky môžeme rozdeliť na dve základné kategŕie: Bankové pôžičky a Nebankové pôžičky
Zasadný rozdiel medzi bankovými pôžičkami a nebankovými pôžičkami je v tom ,  že inštitúcie poskytujúce úvery v bankách podliehajú prísnej kontrole a zároveň sú pod dohľadom špecializovanej banky slovenska - Národnej Banky Slovenska ( NBS)

Inštitúcie poskytujuúce nebankové  úvery musia dodržiavať  zákony platné na území  slovenskej republiky, ale   niesú monitorované NBS ani ministerstvom. Zo zákona je povinnosť registrácie pre subjekty poskytujúce pôžičky v registri veriteľov NBS, ale aj tento zákon je neúčinný. Národná banka sama nepreveruje jednotlivé subjekty, koná na základe podnetov a v zmysle zákona je oprávnená subjekt najskôr vyzvať  na registráciu.  To dáva podvodníkom dostatok času   na ,, podnikanie,,  preto je dobré si pred podpisom zmluvy každú spoločnosť overiť.

4 komentáre:

  1. FindHome poskytuje katastr nemovitostí, hypoteka, nahlizeni do kn, katastr, nahlížení do katastru, katastrální mapa, rodinný dům, prodej bytu, nové byty praha a pronájem bytu.

    katastr nemovitostí

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čaute chlapci, chcel by som sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti LAPO MICRO FINANCE, ktorá mi poskytla pôžičku na lekárske ošetrenie môjho chorého dieťaťa. Som veľmi rád, že som dnes stretol LAPO. Ak potrebujete súrnu pôžičku, kontaktujte ich e -mailom: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť
  4. naozaj by som chcel oceniť mikrofinancovanie LAPO za to, že mi poskytlo pôžičku vo výške 19 000 EUR na renováciu môjho domu. Predtým som stratil viac ako 5 000 EUR falošným veriteľom, takže ak potrebujete naliehavú pôžičku, vyhnite sa podvodným veriteľom a požiadajte prostredníctvom e-mailu skutočnej úverovej spoločnosti lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť